Monday, 19 January 2015

Benarkah kucing mempunyai 9 nyawa?

Syukur alhamdulillah, urusan pembukaan telah selesai...baru boleh tumpukan kepada penulisan.Semoga bermanfaat hendaknya amin...

Kita selalu dengar, kucing ada 9 nyawa? Benar atau mitos?

Mitos sebenarnya...kucing macam makhluk Allah yang lain juga...kalau dilanggar kereta ke, jatuh dari tempat tinggi atau dijangkiti penyakit maut, hidup dan matinya tetap sekali sahaja.

Dari mana mitos 9 nyawa  ini berasal?Ada yang berkata asalnya dari mitos dewi kucing di Mesir yang mempunyai 9 nyawa.Apa pun, sebenarnya mitos ini berpandukan kepada kebolehan kucing untuk escape atau survive situasi - situasi di mana selalunya menyebabkan kematian pada haiwan lain.

Kucing merupakan haiwan yang sangat agile , athletic dan mempunyai tubuh yang flexible.Tulang belakang kucing sangat flexible dan ini menyumbang kepada kelenturan tubuh si kucing.Kebolehan ini(termasuk larian yang sangat pantas!) selalu digunakan dalam kejadian-kejadian dikejar musuh ( anjing/haiwan liar), melarikan diri dari kereta ,berlari melintas jalan yang sibuk, atau melompat dari tempat tinggi.Struktur tubuh kucing iaitu dari tulang,otot, telinga dan tapak kaki mempunyai kelebihan dalam proses menyelamatkan diri.Walaupun kucing mempunyai survival skills yang tinggi, mereka masih terdedah kepada kecederaan dan kemalangan.

Salah satu refleks yang sedia ada dalam diri kucing adalah righting reflex.Refleks ini digunakan oleh kucing apabila terjatuh dari tempat tinggi.Selalu kita dengar kucing yang jatuh dari tempat tinggi , survive dari kejatuhan itu.Ini adalah kerana kucing sempat menggunakan righting reflex untuk memastikan ia mendarat dengan  keempat-empat kakinya di mana impak jatuh itu diserap oleh tapak kakinya yang lembut.(Tetapi ini bukan alasan untuk mencampak kucing dari tingkap atau bangunan tinggi!!)


Kucing dikatakan mula mempamerkan reflex ini seawal usia 4 minggu dan akan memahirkan diri dengan reflex ini mencecah usia 7-8 minggu. Video righting reflex juga boleh dilihat di sini: A Cat's Nine Lives .

Sampai bertemu lagi...wasalam. :)

Rujukan:

http://video.nationalgeographic.com/video/cats_domestic_ninelives
http://www.petplace.com/cats/does-your-cat-have-nine-lives/page1.aspx

No comments:

Post a Comment